Chia seme

June 9, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  namirnice

Chia seme se sve češće pominje i koristi u mnogim receptima za zdrave obroke, pa sam sigurna da već znate po nešto o ovoj nutritivno vrednoj namirnici. Sve češće se pominje kao važan saveznik u regulisanju telesne mase, očuvanju imuniteta, i sve je više recepata za razne kaše i smoothie koji su gotovo nezamislivi bez chia semena. Bez obzira što je chia seme zaista nutritivno vredna i korisna, nije magična semenka za gubljenje kilograma.

Chia je jestivo seme biljke Salvia hispanica, baš kao i kinoa, amarant i heljda, i spada u pseudožitarice. Kao i ove semenke, potiče iz Meksika, a koristili su je i Asteci i Maje. Chia znači snaga, i verovatno su ovo seme tako nazvali zato što tako malo seme može da obezbedi mnogo energije. Chia seme je bogato omega 3 masnim kiselinama, ugljenim hidratima, proteinima, vlaknima, antioksidansima i kalcijumom, tako da mu ime sasvim odgovara.

Za razliku od lanenog semena, chia seme se ne mora mleti ili drobiti da bi se iskoristilo u organizmu. Veoma je malo, i mene podseća na semenke kivija. Ima blag „orašast“ ukus i odlično se uklapa sa žitaricama, povrćem i voćem. Može se dodavati u šejkove i smutije, a oni koji su alergični na jaja, baš kao i laneno seme, mogu i chiu koristiti kao zamenu u nekim receptima.

Nema sumnje, chia je veoma korisna namirnica, ali tvrdnje koje možete pročitati, da pomaže mršavljenje i da reguliše osećaj gladi, nisu potvrđene. Moguće je i da nije vršeno dovoljno istraživanja i studija, ali ona koja su vršena, u većini slučajeva, nisu potvrdila uticaj na mršavljenje ili osećaj gladi. Ono što jeste potvrđeno je to da je chia seme izuzetno hranljivo, vrlo lako se vari i odlično iskorišćava.

Jedna supena kašika chia semena sadrži 14g proteina, 9g masti, 2g ugljenih hidrata, 11g biljnih vlakana i 139kcal. Bogata je mineralima i vitaminima, a posebno je važno naglasii da sadži mnogo više kalcijuma, gvožđa i magnezijuma od mnogih namirnica biljnog porekla .

Dakle, da rezmiramo-chia vam neće magijom regulisati osećaj gladi (mada vlakna svakako mogu pomoći), i nećete smršati ako ga svakodnevno doručkujete ili večerate, ali će vam pomoći da unesete mnogo korisnih sastojaka. Predlažem jednu do dve kašike dnevno, kao dodatak varivu, obroku koji sadrži žitarice, ili čak omiljenom kolaču ili mafinima.

  • Follow us:

0 comments

%d bloggers like this: