Ishrana odojčadi 2: uvođenje čvrste hrane

April 14, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  za mame i decu

Načeli smo priču o ishrani odojčadi i govorili smo o početku uvođenja čvrste hrane i nekim osnovnim pravilima, a danas u tekstu Ishrana odojčadi 2: uvođenje čvrste hrane ćemo malo više o izboru namirnica.  Naravno, i kada je uvođenje čvrste hrane u pitanju, od pravila može odstupiti zbog zdravstvenog stanja bebe, ali sam sigurna da se većina može uklopiti u predloženi raspored.Kao što sam već rekla, prva bebina hrana može biti pirinač, s obzirom da je neutralnog ukusa i da su alergije na njega retkost. Pirinač se može pripremiti sa majčinim ili adaptiranim mlekom, i u prvim danima ga treba razrediti tako da podseća na gustu krem čorbu. Na tržištu postoje razne pirinčane kaše sa mlekom ili bez, ali možda najbolje da mame same pripremaju pirinač. Gotove pirinčane kaše mogu biti korisne jer su fortifikovane, s obzirom da je ovo period kada beba polako prazni svoje rezerve gvožđa koje je napravila tokom intrauterinog razvoja. Ubrzo nakon uvođenja pirinčane kaše, bebi se može ponuditi i kukuruzna ili kukuruzno pirinčana kaša.baby-84686_960_720

Ovaj prvi deo većina mama zna, pa ćemo danas u tekstu Ishrana odojčadi 2: uvođenje čvrste hrane, pokušati da im pomognemo oko redosleda ostalih namirnica, odnosno povrća, voća, mesa… Kada se beba navikne na pirinčanu kašu, možemo početi da uvodimo povrće. Prvo povrće koje beba treba da proba su krompir, šargarepa, tikvica, muskatna tikva, bundeva,batat, karfiol, brokoli i keleraba, ovim redosledom, i to tako što se svaka namirnica daje po 3 dana.

Par nedelja nakon početka uvođenja čvrste hrane, i uporedo sa voćem, u ishranu bebe se mogu uvesti i voćne kaše. Prvo voće sa kojim se beba upoznaje mogu biti jabuka i kruška, i u početku je najbolje bebi ih dati u kombinaciji sa pirinčanom kašom. Izrazito sladak ukus banane koja je često među prvim namirnicama koja se uvodi bebi, treba odložiti za kasnije.

Naravno, sve namirnice koje dajemo bebi moramo dobro tehnički i termički obraditi, pasirati dobro opranim blenderima, i bebi uvek ponuditi sveže pripremljenu kašu. Takođe, par nedelja nakon početka uvođenja čvrste hrane, kašama od povrća se može dodati i maslinovo ulje. Podsetila bih mame i na avokado. Kod nas to nije običaj, ali avokado je u mnogim zemljama među prvim namirnicama koje se nude bebi. Izuzetno je bogat mastima koje su bebi neophodne, i pošto je neutralnog ukusa, odlično se kombinuje i sa slatkim i “slanim” kašama. Avokado nije potrebno termički obrađivati, ali se zato mora dobro oprati i seći neposredno pred pravljenje kaše.

Kada smo bebu već upoznali sa čvrstom hranom, novim ukusima, i napravili neki raspored obroka, vreme je da se u ishranu uvedu i ostale žitarice. Zbog saznanja da se, uvođenjem hrane koja sadrži gluten, pre 4. i posle 7. meseca života, može prouzrokovati sklonost ka celijačnoj bolesti, bebama se nešto ranije nego pre uvodi žitarice koje sadrže gluten, i to ovas, pa zatim i pšenica. Kombinovane kaše od mleka i žita se do navršene prve godine života pripremaju sa majčinim ili adaptiranim mlekom, i uvođenje kravljeg mleka se ne preporučuje pre navršenog devetog meseca. Ukoliko se kravlje mleko koristi u ishrani odojčeta nakon devetog meseca, može se koristiti u malim količinama, i to za pripremu kaša od žita.

Oko 4-5 nedelja od kako smo započeli uvođenje čvrste hrane , u ishranu odojčeta se uvodi meso. Prvo meso koje se uvodi u bebinu ishranu je belo živinsko i jagnjeće meso, s obzirom da se lako vari i da su alergije na ove vrste mesa retke. Meso se uvodi postepeno, prvo se bebi da malo supe od mesa ( vode u kojoj se meso kuvalo) pa se postepeno sve veća količina barenog mesa dodaje kaši od povrća. Nakon živinskog i jagnjećeg, preporučuje se uvođenje crveno meso, i to ždrebeta i zeca, što je mene malo iznenadilo. Naime, ove vrste mesa se preporučuju jer imaju kratka mišićna vlakna i visok sadržaj gvožđa, ali pošto ih je na tržištu teško naći, mislim da je ipak najbolje bebi ponuditi teleće i pileće tamno meso. U ovom periodu bebi se postepeno može uvesti i žumance, pod uslovom da u porodičnoj anamnezi nema alergije na jaja. Žumance se uvodi u većim razmacima, tako što se bebi prvo nudi osmina žumanceta, pa se ta količina postepeno povećava. Takođe, prema novim preporukama, nakon navršenih 7 meseci, u bebinu ishranu se uvodi i riba kao veoma značajan izvor visokovrednih proteina i joda. Prednost je daje masnoj morskoj ribi (losos). Naravno, i prilikom uvođenja ribe važno je da u porodičnoj anamnezi nema alergije na ribu. Kada smo uveli i izvore proteina u ishranu bebe, tokom nedelje obroke možemo isplanirati tako da beba jednom nedeljno jede žumance, jednom ili dva puta ribu, a ostalim danima meso. Količina mesa i ribe u obroku bi trebala da bude 30 do 35g po obroku.

Nakon navršenih 7 meseci, u bebinu ishranu postepeno možemo uvesti i mlečne prerađevine-jogurt, puter, pavlaku, kiselo mleko, kamak i sir. Kada su u pitanju mladi sir i kajmak, ja sam veoma oprezna i ne preporučujem da se bebi daju termički neobrađeni.

U ovom periodu, bebi se u ishranu postepeno mogu uvoditi i mahunarke, i to prvo boranija, pa zatim i ostale, ali tako što će se u početku davati bez ljuske.

Primetili ste verovatno da nisam spominjala spanać i blitvu. Razlog za to je oksalna kiselina. Tačno je da su ove namirnice zdrave, ali sve one koje su bogate oksalnom  kiselinom (spanać, blitva, zelje, šampinjoni, celer, cvekla, …) bi bilo bolje što kasnije uvesti u bebinu ishranu da se bebini bubrezi ne bi oteretili. Ako ove namirnice odlučite ranije da uvedete, potrudite se da ih kratko termički obrađujete i da ih ne podgrevate, jer duže izlaganje visokoj temperaturi povećava koncentraciju oksalne kiseline u obroku.

 

Ishrana odojčadi 2: uvođenje čvrste hrane

STAROST NAMIRNICE
0-6 meseci

(0-4)

Isključivo majčino ili adaptirano mleko
4 ili 6 meseci Dopušten početak dohranjivanja

žitarice (pirinač)

povrće (krompir, šargarepa, tikvica, muskatna tikva, bundeva, batat, karfiol, brokoli i keleraba)

voće (jabuka, kruška)

5 ili 7 meseci žitarice (pirinač, kukuruz, ovas, pšenica)

povrće(krompir, šargarepa, tikvica, muskatna tikva, bundeva, batat, karfiol, brokoli i keleraba)

voće(jabuka, kruška, banana, kajsija, breskva, avokado)

ulje (maslinovo)

6 ili 8 meseci žitarice (pirinač, kukuruz, ovas, pšenica)

povrće(krompir, šargarepa, tikvica, muskatna tikva, bundeva, batat, karfiol, brokoli,keleraba, kupus)

voće(jabuka, kruška, banana, kajsija, breskva, avokado, šljiva, višnja)

ulje (maslinovo)

meso (živinsko belo, jagnjeće meso)

žumance

7 ili 9 meseci žitarice (pirinač, kukuruz, ovas, pšenica)

povrće(krompir, šargarepa, tikvica, muskatna tikva, bundeva, batat, karfiol, brokoli,keleraba, kupus, mahunarke)

voće(jabuka, kruška, banana, kajsija, breskva, avokado, šljiva, višnja…)

ulje (maslinovo)

mlečne prerađevine (jogurt, puter)

meso (živinsko belo, jagnjeće meso, crveno meso)

riba (losos, skuša, tuna)

žumance

do navršenih godinu dana pored uvedenih namirnica, bebi se za pripremi kaša može uvesti i mala količina kravljeg mleka.

 

Tokom prve godine života, u ishranu odojčeta nije potrebno uvoditi sledeće namirnice, pa ćemo u priči Ishrana odojčadi 2: uvođenje čvrste hrane pomenuti i koje sve namirnice treba izbegavati, i zašto :girl-714212_640

  • so-bez obzira što mislimo da su slane kaše bljutave ako ih ne posolimo, bebi nisu bljutave jer je slano stečeni ukus. Dodavanje soli obrocima može opteretiti bebine bubrege, pa se njeno uvođenje odlaže.
  • med-osim što med može biti veoma jak alergen, može da sadrži i spore Clostridium Botulinum
  • belance i meko kuvana jaja-belance je veoma čest uzročnik nutritivnih alergija, a nedovoljno termički obrađena jaja mogu biti uzročnik salmoneloze
  • kravlje mleko-takođe može biti uzročnik alergije, intolerancije, a i zbog svog sastave može opteretiti bubrege bebe
  • sveži sir-kao što sam već rekla, sveži sir može biti uzročnik listerioze, pa bi bilo najbolje dobro ga termički obraditi
  • koštunjavo i citrusno voće –mogućnost izazivanja alergije

 

Takođe, ne preporučuje se dodavanje šećera obrocima zbog izazivanja karijesa, kao i zbog prevencije pojave gojaznosti koja je sve češća i u ovom uzrastu.

Još jedno neslaganje postoji oko davanja voćnih sokova. Sokovi od voća i povrća nisu obrok i ne mogu se tako tretirati. Uvek je bolje bebi ponuditi kašu od neke namirnice, nego sok koji ima manju nutritivnu vrednost. Takođe, potpuno je suvišno sokove koristiti kao izvor neophodne tečnosti, upravo zbog prevencije gojaznosti i sticanja loših navika. Za rehidraciju bebi nuditi vodu, nikako sokove.

O konzistenciji hrane smo govorili prošle nedelje. Bez obzira što je možda lakše bebi pasirati hranu, dobro je što ranije pokušati sa gnječenim i seckanim namirnicama, i što ranije stimulisati bebu da svojim prstima sama uzima hranu.

Kao što sam već rekla, zbog određenih zdravstvenih problema, potrebno je odstupiti od vremena i redosleda uvođenja namirnica.

Nadam se da vam je Ishrana odojčadi 2: uvođenje čvrste hrane bar malo pomogao, ali sam sigurno propustila nešto, pa me vi pitajte sve što vas zanima.

  • Follow us:
%d bloggers like this: