Pita od heljde i spanaća

April 11, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  recepti

Heljda je veoma korisna i zdrava pseudožitarica čije seme koristimo u ishrani od davnina. Neobičnog je izgleda, ne sadrži gluten i od nje se mogu pripremati mnoga ukusna jela i pekarski proizvodi. O nutritivnoj vrednosti heljde ćemo govoriti nekom drugom prilikom, a danas ćemo pričati o ukusnom i zdravom doručku koji od ove biljke možemo pripremiti. Kako je veoma teško isplanirati zdrav i ukusan doručak, naročito onima koju su zaposleni i uvek u žurbi, pita od heljde i spanaća može biti odlično rešenje koje se lako priprema. Sada nam je dostupan i svež mladi spanać, pa nije teško obezbediti sve sastojke. Pita od heljde i spanaća je veoma ukusna, kao što sam već rekla, zaista se lako sprema, a pored toga što može biti odličan doručak tokom radne nedelje, može biti i fino posluženje za goste. IMG_20140423_201209

Potrebno (za 4 osobe):
– 400g spanaća (ili blitve)
-200g sira
-100ml jogurta ili kiselog mleka
-4 jaja
-1 crvena paprika
-4 kašike heljdinog brašna
-1 prašak za pecivo
-so
-po želji susam za ukrašavanje

Priprema:
Spanać (ili blitvu) blanširati kratko u ključaloj vodi, a zatim sitno iseckati i dobro ocediti. Pomešati sa jajima, usitnjenim sirom (ja sam koristila fetu), seckanom paprikom, heljdinim brašnom i ostalim sastojcima. Dobro promešati i izliti u pleh obložen pek papirom. Može se posuti susamom, crnim ili belim, ali i ne mora. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200ºC oko pola sata, ohladiti  i uživati. 

  • Follow us:

3 comments

  • Reply

    Aida / 15 Apr

    Zar nije malo brasna na ovu kolicinu ostalih sastojaka?

    • Reply

      Jasmina Mitrić / 15 Apr

      Probajte i videćete da je dovoljno.

      • Reply

        Aida / 15 Apr

        Hvala na brzom odgovoru, svakako cu probati. Pozdrav

Leave a Reply

Recent Comments

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: