Batat (slatki krompir)

April 21, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  namirnice

Danas sam obećala da ću pojasniti šta je to batat, i evo, za moje prijatelje sa tvitera, danas pričamo o ovom neobinom i veoma hranljivom povrću. Iako se  drugačije zove slatki krompir, batat zapravo, osim možda boje i oblika, nema morfoloških sličnosti sa krompirom. Batat potiče iz Južne Amerike, a u Evropi ga najviše ima u Francuskoj i Španiji, gde je potpuno zamenio krompir. Postoji beli, narandžasti, ljubičasti, i svi imaju veoma sličan slatkast ukus, meni vrlo sličan ukusu bundeve. Može se steaming-sweet-potatoes-1572028pripremati na razne načine, pa se čak od njega može praviti brašno za hleb, a mladi listovi se mogu pripremati kao spanać i blitva. Bogat je skrobom ali sadrži malo prostih šećera, pa spada u namirnicesa nižim glikemijskim indeksom (GI=50). Sadrži i nešto proteina, dosta vlakana, a izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, naročito, beta karotenom.

  • Batat ima oko 90kcal na 100g sirove namirnice, i bogat je skrobom, vlaknima, vitaminima i mineralima. Njegova energetska vrednost potiče pretežno iz skroba kojim je ova namirnica bogata. Skorb se sastoji iz amiloze i amilopektina, a skrob iz batata sadrži nešto više amilozekoja znatno sporije podiže nivo šećera u krvi od prostih šećera.
  • Batat je među korenastim povrćem, jedna od namirnica sa najvećim sadržajem beta karotena i vitamina A.
  • Takođe, batat je bogat pantotenskom kiselinom(vit. B5), piridoksinom (vit. B6), tiaminom (vit. B1), niacinom i riboflavinom, veoma važnim koenzimima koji učestvuju u brojnim metaboličkim procesima.
  • Od minerala, batat sadrži značajne količine gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana i kalijuma. Spada i među namirnice koje imaju niži sadržaj natrijuma, što je veoma značajno u planiranju ishrane hipertoničara.
  • List batata je takođe izuzetno hranljiv, čak znatno bogatiji u mineralima od korena biljke.batat

Batat se može jesti sirov, može se kuvati, peći, pržiti, i može biti sastojak kako slanih, tako i slatkih jela.

Ipak, batat nije pogodan za ishranu svih ljudi, jer sadrži veliku količinu oksalne kiseline, pa ljudi koji su skloni stvaranju oksalnih kamenaca u urinarnom traktu ne bi smeli da jedu veće količine ovog povrća, kao ni ostalog koje je bogato ovom kiselinom.

Batat ima još jednu manu-na našem tržištu se malo teže nalazi, ali ga uvek možete naći na većim pijacama i u malo bolje opremljenim marketima. Evo, baš danas sam ga videla i u odlično opremljenoj prodavnici zdrave hrane na Slaviji.

  • Follow us:

0 comments

%d bloggers like this: