Thireoiditis Hashimoto

April 26, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  nutricionizam i dijetetika

Thireoiditis Hashimoto je čest zdravstveni problem sa kojim se češće susreću žene, i koji je često udružen sa mnogim drugim zdravstvenim problemima. Ishrana je bitna i u prevenciji i u lečenju, pa mislim da je važno da malo preciznije objasnimo šta je to Thireoiditis Hashimoto, kako da ga prepoznamo, i kako sebi da pomognemo.

Štitna žlezda je mala endokrina žlezda smeštena na prednjoj strani vrata. Oblika je leptira, i ima dva režnja međusobno vezana istmusom. Proizvodi tri hormona:

-T3 (trijodtironin)

-T4 (tiroksin)

-TCT (tireokalcitonin)

Prva dva hormona učestvuju u metaboličnim procesima, dok TCT učestvuje u regulaciji metabolizma kalcijuma. Njihovo lučenje zavisi od hormona koji luči prednji režanj hipofize, TSH. Hormoni štitne žlezde se stvaraju zahvaljujući apsorpciji joda iz hrane u krv ( u crevima) odakle se pod uticajem jona natrijuma, kalijuma i magnezijuma, apsorbuje u folikule štitne žlezde. Nakon toga, jod prelazi u aktivni oblik koji se vezuje na tireoglobulin, stvara monojodtirozin i dijodtirozin, nakin čega se oni grupišu i kondenzuju u T3 i T4. Hormoni se zatim ispuštaju u krvotok, transportuju do organa i vezuju na receptore ćelija. Smetnje koje mogu nastati u funkciji štitne žlezde, utiču na promene svih metaboličkih parametara, pa i telesne mase. Smanjenu funkciju štitne žlezde (hipotireoza) prati povećanje telesne mase i nizak bazalni metabolizam, dok povišenu funkciju (hipertireoza) prati gubitak telesne mase i povišen bazalni metabolizam. Jedan od najčešćih oblika smanjena funkcije štitne žlezde je Thireoiditis Hashimoto, hronična upala štitne žlezde koja pripada grupi autoimunih bolesti. Tačan uzrok još uvek nije poznat, a među mogućim uzročnicima su virusi, stres, terapija radioaktivnim jodom, izloženost brojnim pesticidima (sumnja se da je ovo glavni krivac za porast broja obolelih u USA), nedostatak određenih nutrijenata u ishrani (jod, selen).

Znaci

Kada se povisi nivo TSH i padne nivo hormona štitne žlezde, javljaju se i prvi znaci. Kod mlađih osoba, oni mogu biti manje izraženi ali u svakom slučaju se primećuju preterani umor i porast telesne mase koji nije povezan sa hiperalimentacijom. Čini mi se da je u poslednje vreme sve više upravo endokrinog porasta telesne mase, čak i kod dece, a povećanje telesne mase prati uvećanje štitne žlezde i povišen holesterol. Hipotireoza dovodi do pada bazalnog metabolizma i do 50%, smanjenja sinteze i katabolizma proteina, smanjenja apsorpcije glukoze u crevima, pojave edema, usporene resorpcije a ponekad i atrofije sluzokože želudca i creva.

Najčešći simptomi su:

-umor, pospanost, tromost

-suvoća kože i kose

-krti i lomljivi nokti

-otežano gutanje (osećaj knedle u grlu)

-pojačan osećaj hladnoće

-porast telesne mase

-opstipacija

-sklonost infekcijama

-menoragija i amenoreja

Thireoiditis Hashimoto, često može biti praćen i drugim autoimunim bolestima, kao što su perniciozna anemija, diabetes melitus tip I, lupus, vitiligo, reumatoidni artritis, Addisonova bolest, Sjögrenov sindrom (ovaj slučaj imam u svojoj porodici).

Nakon što se i laboratorijskim analizama potvrdi Thireoiditis Hashimoto, sprovodi se odgovarajuća terapija koju određuje endokrinolog, ali je jedna od prvih terapijskih mera upravo regulisanje telesne mase i dijetoterapija.

Dijetoterapija

Bez obzira da li se radi o autoimunoj hipotireozi ili o posledici nedostatka joda u ishrani, pravilna dijetoterapija svakako može pomoći. Važno je potpuno promeniti navike, koje često mogu biti i među krivcima za nastanak poremećaja (poslednje vreme se smatra da i intolerancija na gluten može izazvati ili pogoršati autoimune bolesti). Većina ljudi odmah započne redukcionu dijetu ne vodeći previše računa o izboru namirnica, ali i u ovom slučaju važno je samo malo pametnije birati ono što jedemo. Velika redukcije energetskog unosa uz nepravilan izbor namirnica, ne samo da neće pomoći, već može dodatno pogoršati stanje.

Jedan od prvih koraka je povećanje unosa proteina. Neke preporuke čak kažu da je potrebno uneti oko 20g proteina u svakom obroku, i da je najbolje da izvori proteina budu mlečni proizvodi i morska riba (ovo je posebno važno zbog unosa dobrih masti i joda). Takođe, unos ugljenih hidrata se mora ograničiti (hipotireoza se često udruži sa insulinskom rezistencijom), pa se zato porcije voća, mahunarki i žitarica u dnevnom obroku  smanjuju. Dobra navika koju je potrebno steći je izbegavanje prerađene hrane, jer ona svakako nosi suvišne i skrivene šećere, masnoće pa i sastojke koji mogu izazivati alergijske reakcije i intolerancije.

Namirnice koje su korisne:

-namirnice bogate gvožđem, cinkom i bakrom i vitaminima B grupe

-namirnice bogate antioksidansima

-celo zrno žita i proizvodi od celog zrna žita (pošto često postoje teškoće u varenju, žitarice se pripremaju na poseban način, dugim potapanjem sa limunovim sokom)

-morska riba i alge, kao i namirnice bogate vitaminom D

-organski proizvedene namirnice (ako je ikako moguće, obzirom da pesticidi i hormoni koji se mogu naći u nekim namirnicama mogu imati loš uticaj)

-izvori selena (brazilski orah)

Namirnice koje bi trebalo izbegavati

Goitrogeni blokiraju resorpciju joda i negativno utiču na rad štitne žlezde. Postoji nedoumica oko toga da li i dobro termički obrađene i fermentisane (tempeh-soja)  namirnice sa goitrogenim učinkom blokiraju resorpciju joda, ali pošto mislim da nikad ne možemo biti dovoljno oprezni, bilo bi dobro njihovu upotrebu svesti na najmanju moguću meru. U goitrogene  spadaju:

-kupus

-kelj

-karfiol

-radič

-prokelj

-kineski kupus

-spanać

-blitva

-rotkvice

-repa

-pinjoli

-kikiriki

-proso

-jagode

-kruške

-breskve

–soja

Kada se zdravstveno stanje popravi i nivo hormona uspešno kontroliše, u ishranu bi se mogle uvesti i termički obrađene goitrogene. Naravno, ovo ne znači da se stare navike mogu vratiti. Jelovnik se i dalje mora pažljivo planirati, a promene u stilu života moraju da budu stalne.  Ukoliko ste se i sami susreli sa ovim zdravstvenim problemom, i ukoliko vam je potreban nutricionista, znate gde možete da mi pišete link.

  • Follow us:

0 comments

%d bloggers like this: