Pita od heljde i spanaća

April 11, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  recepti

Heljda je veoma korisna i zdrava pseudožitarica čije seme koristimo u ishrani od davnina. Neobičnog je izgleda, ne sadrži gluten i od nje se mogu pripremati mnoga ukusna jela i pekarski proizvodi. O nutritivnoj vrednosti heljde ćemo govoriti nekom drugom prilikom, a danas ćemo pričati o ukusnom i zdravom doručku koji od ove biljke možemo pripremiti. Kako je veoma teško isplanirati zdrav i ukusan doručak, naročito onima koju su zaposleni i uvek u žurbi, pita od heljde i spanaća može biti odlično rešenje koje se lako priprema. Sada nam je dostupan i svež mladi spanać, pa nije teško obezbediti sve sastojke. Pita od heljde i spanaća je veoma ukusna, kao što sam već rekla, zaista se lako sprema, a pored toga što može biti odličan doručak tokom radne nedelje, može biti i fino posluženje za goste. IMG_20140423_201209

Potrebno (za 4 osobe):
– 400g spanaća (ili blitve)
-200g sira
-100ml jogurta ili kiselog mleka
-4 jaja
-1 crvena paprika
-4 kašike heljdinog brašna
-1 prašak za pecivo
-so
-po želji susam za ukrašavanje

Priprema:
Spanać (ili blitvu) blanširati kratko u ključaloj vodi, a zatim sitno iseckati i dobro ocediti. Pomešati sa jajima, usitnjenim sirom (ja sam koristila fetu), seckanom paprikom, heljdinim brašnom i ostalim sastojcima. Dobro promešati i izliti u pleh obložen pek papirom. Može se posuti susamom, crnim ili belim, ali i ne mora. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200ºC oko pola sata, ohladiti  i uživati. 

  • Follow us:

3 comments

  • Aida / 15 Apr

    Zar nije malo brasna na ovu kolicinu ostalih sastojaka?

    • Jasmina Mitrić / 15 Apr

      Probajte i videćete da je dovoljno.

    • Aida / 15 Apr

      Hvala na brzom odgovoru, svakako cu probati. Pozdrav

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3 other subscribers

%d bloggers like this: