Lepinjice

July 1, 2018   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  recepti

 

Nedelja popodne, pravo vreme za pripremanje lepinjica i mnogih drugih đakonija koje možete rasporediti sebi za naporne radne dane pred vama, ili spakovati vašoj deci za doručak ili užinu. Lepinjice koje sam danas pravila se zaista veoma lako prave, i pogodne su za različite vrste dijetoterapija. U zavisnosti od sastojaka koji se koriste za pripremu,  mogu se koristiti za low carb, bezglutensku,  redukcionu, dijabetičnu dijetu, dijetu kod gihta, hipertenzije, … Za njihovu pripremu se mogu koristiti različite vrste brašna, laneno, ovseno, heljdino, mleveni lan, mekinje, ovsene pahuljice, … važno je samo da vrstu brašna uklopite sa vašim režimom ishrane i da ga dobro usitnite. Ja sam danas pripremala lanene lepinjice i obećala sam da ću sa vama podeliti recept, pa se nadam da ćete ih i vi uskoro probati.

Potrebno:
-300g Ella krem sira ili nekog drugog manje masnog krem sira (urda)
-100-120g lanenog brašna
-dva jajeta S klase
-1/4 kesice praška za pecivo
-so, začini po želji

Priprema:
Umutiti viljuškom ili mikserom jaja i sir, pa dodati so i biljne začine po želji. Ja biljne začine reko koristim, lepinjice i bez njih divno mirišu, a kada ih koristim obično dodajem mleveni kim. Umešati u smesu prašak za pecivo i brašno. Ako koristite ovsene pahuljice ili mekinje, prethodno ih dobro sameljite u mlinu. Na pleh staviti pek papir, pa kašikom ili rukama oblikovati 4-5 lepinjica veličine dlana. Ako ih oblikujete rukama, najbolje je da prethodno nakvasite ruke vodom. Lepinjice peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180°C 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li su pečene, pa ako čačkalica nije suva, pecite još malo. Izvadite iz pleha i ostavite da se malo ohlade. Možete ih jesti za bilo koji obrok, uz salatu, mlečne proizvode ili namaze, a možete praviti i ukusne sendviče. Ako im odolite i ne pojedte ih odmah, možete ih čuvati u frižidru kako bi izbegli pojavu plesni.

  • Follow us:

2 comments

  • Reply

    Marina / 02 Jul

    Jasmina ne bi bilo loše da ispod recepata postavljate nutricionističke podatke istih. Hvala za recept, javim kad isprobam

    • Reply

      Jasmina Mitrić / 02 Jul

      Draga Marina, odličan predlog! Hvala Vam što ste se javili i nadam se da će Vam se svideti lepinjice. Prijatno!

Leave a Reply

Recent Comments

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: