Ishrana odojčadi

April 6, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  za mame i decu

Ishrana odojčadi je tema oko koje se ne slažu baš svi pedijatri i nutricionisti, i često se dešava da mame nailaze na potpuno različite preporuke. Prisustvujući regionalnom Simpozijumu pedijatrijske gastroenterologije i nutricije, čula jednu rečenicu sa kojom se potpuno slažem “Na žalost, preporuke za uvođenje čvrste hrane se kod nas uglavnom baziraju na narodnom predanju”. Smešno, ali istinito. Koristim priliku da vam prenesem informacije koje sam skupila upravo na tom simpozijumu, a uglavnom se poklapaju sa onim što su me moje profesorke naučile.

Prvih šest meseci

Kada je ishrana odojčadi u pitanju, oko jedne stvari se svi slažu, humano mleko zdravih majki je za bebu u ovom periodu, najbolja i najpotpunija hrana (o značaju dojenja ćemo pričati nekom drugom prilikom). Neslaganja postoje oko toga kada se može početi sa čvrstom hranom. U  vreme kada sam ja o ovome učila, preporuke su govorile da već od četvrtog meseca beba može da počne da se upoznaje sa čvrstom hranom. Kasnije, kada sam i sama krenula sa uvođenjem čvrste hrane, naišla sam na prelepljene teglice gotovih kaša na kojima stoji upozorenje zbog čvrstog stava SZO – do navršenih 6 meseci, isključivo dojiti bebu. Takođe, ishrana odojčadi nije jedina stvar oko koje se stručnjaci ne slažu, već neslaganja postoje i oko pojenja deteta. Negde ćete čuti da bebu koja sisa nije potrebno pojiti vodom, a neko će vam opet naglasiti da ne zaboravite bebi da ponudite i vodu. Ako mene pitate, ja mislim da bebu treba pojiti bez obzira što sisa, a hranu možete početi da uvodite i pre navršenih 6 meseci, ako mislite da je beba spremna. Srećom, nove preporuke se poklapaju sa mojim mišljenjem, pa je tako sada dozvoljeno početi sa uvođenjem čvrste hrane od četvrtog meseca, ali se i dalje smatra da je za bebu najbolje da do navršenih 6 meseci isključivo sisa.

Ako dobro posmatramo odojče između njegovog četvrtog i šestog meseca, možemo primetiti i da nam ono samo pokazuje da je spremno za postepeno dodavanje guste hrane. Naravano, svaka beba je drugačija, pa ako je neka beba spremna za kašice od navršena 4 meseca, ne znači da će i neka druga moći da savlada gušći obrok. U svakom slučaju, ako je odojče posle mlečnog obroka vrlo brzo gladno, ako su manje pauze između obroka, ako dete plače kad vidi ukućane kako jedu i ima pojačanu salivaciju kada vidi hranu, znači da vašu bebu zanima šta vi jedete, i da je spremna da isproba nove ukuse. Naravno, beba ne može jesti isto što i ostali ukućani, i uvođenje čvrste hrane u ishranu odojčeta mora biti postepeno i oprezno.

Ovde moram da naglasim da postoje posebna zdravstvena stanja kada je ishrana odojčadi specifična, i kada se sa uvođenjem čvrste hrane može i mora početi ranije. Tada ne samo da se odstupa od uobičajenih preporuka o vremenu uvođenja čvrste hrane, već i od uobičajenog redosleda uvođenja namirnica. Upravo tako nešto se i meni desilo, pa sam zbog gastreoezofagealnog refluksa (GER),  mom sinu morala da uvedem čvrstu hranu nešto pre navršena četiri meseca, i po potpuno drugačijem redosledu. Molim mame dece sa GER-om da mi se jave ako im treba pomoć, pošto vrlo dobro znam da ni malo nije lako izboriti se sa ovim problemom.

Da počnemo

Pošto ste odlučili sa svoju bebu upoznate sa novim jelima , izaberite deo dana u kojem ste i beba i vi opušteniji. Takođe, važno je prve namirnice isprobavati u prvom delu dana, jer ukoliko bi došlo do pojave alergijske reakcije ili intolerancije na isprobanu namirnicu, svakako je bolje da se to ne desi u večernjim satima. Na početku, bebi se nudi mala količina hrane, pa se ta količina iz dana u dan postepeno povećava. Svaka nova namirnica se uvodi 3-5 dana, i za to vreme se prati da li se možda javljaju kožne manifestacije ili eventualno neke promena u stolici. Ako nikakvih reakcija nema, smatra se da se isprobana namirnica može koristiti u bebinom jelovniku, i prelazi se na isprobavanje sledeće namirnice. U ovom periodu je majčino mleko i dalje najvažnija bebina hrana, pa se nakon ponuđene nove namirnice beba i dalje doji, jer su količine čvrste hrane još uvek male.

Dolazimo do sledećeg problema-koje se namirnice prve uvode. Ovde zaista ima mnogo neslaganja. Od mnogih sam čula da im je savetovano da počnu sa voćem, i da prva namirnica bude jabuka, većina lekara insistira da se počinje od žitarica, i to pirinča, a česte su preporuke prema kojima se počinje od povrća. Nove preporuke kažu da je prva bebina hrana pirinač, a da se ostale namirnice po određenom redosledu uvode kasnije. I tu opet postoji neslaganje oko toga da li se posle pirinča uvodi povrće ili voće. Preporučuje se da bebu prvo upoznate sa ukusom povrća, zbog neutralnijeg ukusa, jer bi, ako se beba prvo upozna sa slatkim ukusom voća, kasnije mogla da odbije povrće. Oko jednog će se svi složiti, prvi bebini obroci moraju biti tečno kašasti, bez gromuljica i krupnijih komadića hrane.

O redosledu namirnica koje se uvode u ishranu odojčadi, govorićemo u narednom članku

  • Follow us:

0 comments

%d bloggers like this: