Tipovi telesne građe

May 24, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  nutricionizam i dijetetika

Izreku “Ima nas raznih” možemo tumačiti na više načina i koristiti u mnogim situacijama, a mi ćemo je danas koristiti da bi objasnili koji sve tipovi telesne građe postoje. Dakle, ima nas raznih oblika, veličina i karakteristika, i svi imamo različitu muskulaturu, koštano-zglobni sistem, raspored masnog tkiva i metabolizam.  Pre nego što se bacimo na dijetu i naporno vežbanje, i kažemo sebi “E hoću da izgledam kao on/ona”, moramo da proverimo koji sve tipovi telesne građe postoje, u koji se uklapamo, i kakve rezultate možemo očekivati. Mnogima je poznata samo jedna podela, na androidni i ginoidni tip, ali ona nije dovoljno precizna i ne govori nam dovoljno o telesnim karakteristikama, potrebama i fizičkoj aktivnosti.

Postoje tri osnovna tipa, i među tipovi telesne građe koji su, zapravo, negde između tri osnovna, a osnovni tipovi su:

  1. mezomorf
  2. ektomorf
  3. endomorf

Mezomorfmesomorph-286x300

Reč koja najbolje opisuje ovaj tip građe je mišićav. Mezomorf ima dobro formiranu i izraženu muskulaturu, jak koštano-zglobni sistem, i lako dobija mišićnu masu ako se malo potrudi. Grudni koš i ramena su im dobro razvijeni i širi od struka. Imaju dobru kondiciju, ali im se, upravo zbog te dobre građe, dešava da se previše opuste pa počnu da gomilaju masno tkivo. Na njihovu sreću, masne naslage talože ravnomerno, ali ukoliko su fizički neaktivni i ne hrane se pravilno, lako mogu da obole od nekih hroničnih nezaraznih bolesti kardiovaskularnog sistema. Za mezomorfa je najbolje da bude fizički aktivan, da radi vežbe snage i unosi dovoljno proteina i složenih ugljenih hidrata.

Ektomorfectomorph-286x300

Ektomorfa prosto možemo opisati kao tankog. Ektomorfi su uglavnom visoki, tanani, krhki, imaju slabije razvijenu muskulaturu i teško dobijaju na težini. To što im je teško da se ugoje i nije tako loše, ali je loše to što što jako teško formiraju mišićnu masu, pa i ako dobiju na kilaži, mnogo su veće šanse da su nataložili malo masti. Upravo iz tog razloga, među manekenkama i svim tim vitkim i visokim ljudima, imamo “skinny fat” ljude, odnosno na izgled mršave ljude sa dosta masnog tkiva. I ektomorfu je neophodna fizička aktivnost, i to opet vežbe snage za sve grupe mišića. Fizičku aktivnost treba da prati izbalansirana ishrana, i nije pametno da se ektomorf prosto opusti  i jede šta god i kad god mu se jede. Upravo da bi formirao mišićno tkivo, i održao ga, ektomorf mora dobro da zna svoje dnevne energetske potrebe, potrošnju tokom aktivnosti, i da prema tome bira proteine, ugljene hidrate i masti. Kako dobija na mišićnoj masi, tako mora da povećava i energetski unos.

Endomorfendomorph-286x300

Za endomorfe prosto možemo reći da su obli. Endomorf na žalost lako dobija masno tkivo, i ono se uglavnom taloži u glutelnoj regiji i na donjem stomaku. Postoji razlika u taloženju masti kod muškaraca i žena ektomorfne građe, pa tako žene talože masti na bokovima, butinama i donjem stomaku, a muškarci uglavnom na stomaku i struku. Zato su muškarci endomorfi, za razliku od žena, skloniji oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti. Dobra stvar je to što endomorf, ako se malo potrudi, može lako da formira mišićnu masu, pa samim tim i dobru “mašinu” za sagorevanje masti. Endomorf mora da se fokusira na kardio i areobnu aktivnost, kao i vežbe sa malom težinom i velikim brojem ponavljanja. Dnevni energetski  unos endomorfa skoro uvek mora da bude nešto manji od dnevnih energetskih potreba. Mora da unosi dovoljno proteina i vlakana, i pažljivo bira izvore i vrste ugljenih hidrata koje unosi.

Dakle, kao što je ovaj kratak pregled opštih karakteristika određenih tipova telesne građe pokazao, iza onoga što možemo nazvati opštim izgledom svakoga od nas mogu da se kriju razni problemi vezani za nepravilnu ishranu i nedostatak fizičke aktivnosti. Važno je, prema tome, znati kako da svom telu omogućimo da ostane zdravo i fizički spremno a kako bi mi bili vitalni i zadovoljni svojim izgledom. Prvi korak u dijetoterapiji je da proučite koji sve tipovi telesne građe postoje, u koji se uklapate, i kako dalje treba da se ponašate.

  • Follow us:

0 comments

%d bloggers like this: