Lažljiva vaga

July 19, 2016   /   byJasmina Mitrić  / Categories :  nutricionizam i dijetetika

Vaga je većini osnovni alat za praćenje smanjena ili uvećanja telesne mase, i baš zbog te vage, mnogi se razočaraju i brzo odustanu od promena navika i treninga. Da se ne bi razočarali i zgrabili hamgurger da se utešite, moram da vas podsetim da vaga može da vas slaže. 
Danima zaobilazite čokoladu i pitu, jedete tačno u minut vaše tačno isplanirane porcije, vežbate, trčite, šetate a vaga pokazuje isto, čak i više kilograma? Ako ste od onih koji se mere svakodnevno, pa čak i više puta u toku dana, znate da će vam vaga svaki put pokazati drugu vrednost, nekad čak i mnogo veću od one koju očekujete. Nema razloga da se nervirate, jer vaša vaga laže. Zapravo, možda nije dobro reći da laže, ali svakakvo krije od vas određene informacije i dovodi vas u zabludu.

Gojaznost se ispoljava nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne mase. Dakle nakupljanje masti, ne bilo koje uvećanje telesne mase, pošto se telesna masa može uvećati na račun vode i mišićne mase. Ukoliko imate običnu vagu, merenjem ćete dobiti informaciju o tome koja je vaša telesna masa u trenutku merenja. Neće vam reći koliko imate masnog tkiva, koliko mišićnog, koliko vode ste tog dana zadržali u organizmu, tako da vam je informacija koju ste dobili beskorisna. Ako imate vagu koja koristi BIA metodu (analiza bioelektričnom 10730871_372813866213488_3039956824418347207_nimpedansom), dobićete više informacija (% mišića, vode…), ali ako se merite više puta u toku dana, i svakodnevno, opet ćete se nervirati jer i ova vaga može da vas laže. Ovakve vage će tokom dana pokazivati različite rezultate (ciklične promene u okviru jednog dana) koji zavise od povećanja ekstracelularne tečnosti, pada fizičke aktivnosti, spavanja. Svi ovi faktori mogu uzrokovati kolebanje vage i u toku nekoliko dana, ne samo ako se merite više puta dnevno pa je i u ovom slučaju najbolje merenje odložiti.

g1g2

Dakle, ako ste danas jeli neku namirnicu sa većim sadržajem natrijuma, preskočili trening, napunili creva, vaga će vam reći da ste dobili koji kilogram, ali ne i da ti kilogrami nisu masno tkivo.

Vagu bi trebalo da izbegavate i ako ste rešili da vežbanjem i dobro isplaniranom ishranom regulišete telesnu masu. Oni koji vežbaju ne samo da mogu sporije smanjivati telesnu masu, vrlo lako se može desiti i da je uvećaju. Naravno, ovo zavisi od toga da li pravilno vežbate i ne iscrpljujete svoj organizam, ali ako ste dobro isplanirali trening, formiraće se nova mišićna vlakna, uvećaće se mišićna masa, i vi ćete sigurno dobiti koji kilogram. Vaga će pokazatihow_it_works_muscle_fat1-580x250 da niste smršali, a neće vam reći da su mišići teži od masnog tkiva, i da ste na dobrom putu jer topite masti i pravite mišiće.

Ovde bih podsetila da, onima koji se izgladnjuju i nisu fizički aktivni, vaga pokazuje najbolji napredak, ali im ne govori o tome da ugrožavaju svoje zdravlje, i da im se telesna masa ne smanjuje samo zbog smanjenja masnog tkiva, već i zbog smanjenja mišićne mase, gubljenja tečnosti i glikogena.

Kako onda da pratite svoj napredak? Ako niste u mogućnosti da pratite promenu % masnog tkiva, jer nemate kaliper, ili ne znate nikoga ko ga ima, stanite na vagu jednom nedeljno, ili još bolje, jednom mesečno, i počnite da koristite krojački metar. Merite obim grudi, struka, nadlaktice, bokova i butine, napravite tabelu i jednom nedeljno upisujte izmerene vrednosti. Ako vremenom primetite da vam se telesna masa ne menja, ili uvećava, a obimi se smanjuju, bićete sigurni da radite pravu stvar.

Ukoliko želite da pratite svoju telesnu masu i strukturu na vagi koja koristi bioelektrinu impedansu, i daje vam detaljniji izveštaj o tome kako su vaše telesne masti, mišićna masa i voda raspoređeni, predlažem da svratite do Get Fit personalnog fitness studija.

  • Follow us:

0 comments

%d bloggers like this: